вторник, 21 февруари 2012 г.

Електро – лукс


Уикипедия е безплатна електронна енциклопедия, чиято българска версия за година съществуване вече има над 6000 статии. Уикипедия представлява онлайн проект, чиято цел е да се превърне в пълнокръвна електронна енциклопедия, при това – безплатна и свободно достъпна за всички. 
 Разликата с Большая Советская например е, че докато последната се пишеше от песен кръг руски учени, Уикипедия се попълва бавно, но сигурно от хилядите посетители на сайта. Това обаче далеч не означава, че съдържанието не струва. Напротив, хората зад Уикипедия поддържат строго онлайн общество от автори, преводачи, редактори и администратори. Като публикувате, редовно се изкачвате в йерархията на сайта и съответно имате повече права. Уикипедия  стартира през януари 2001  и към момента съдържа близо 900 000 статии на над 70 езика, вкл. български. На родния ни пишат около 400 регистрирани потребители, ръководени от 6 строги администратора. Резултатът е впечатляващ – за по-малко от година съществуване в българската Уикипедия са над 6000. 
Темите са обширни / всички науки, изкуство, култура, техологии, история, живот, здраве/, но съдържанието има местно, наше си значение – например исторически личности, фолклор, обичаи и географски особености.

Няма коментари:

Публикуване на коментар