неделя, 26 февруари 2012 г.

Телефоните на бъдещето


Помолихме Асен Вълчинов да опише телефони на бъдещето и ето какво се получи – Статия за телефоните на бъдещето. 
Ползвам един и същи компютър от 2 години, но през това време съм сменил 5 мобилни апарата. Сигурен съм, че чувството ви е познато.
 Телефоните са най-бързооборотната техника днес – поне по две причини. Едната – технологиите се развиват с шеметна скорост. Другата – телефонът вече е моден аксесор и производителите променят формата според сезона. Дори да имате последното поколение смартфон, след 6 месеца той ще е на възраст, а след година дори ниският клас може да го задмине по функции и ефектна външност.  Ето защо мобилното бъдеще е трудно да се предвиди, но аз все пак опитвам.
Представа за развитието на мобилните телефони можем да получим най-лесно, като видим какво се случва в Япония. Тамошната мрежа от трето поколение позволи за пръв път в света употребата на информационни услуги /имейл, чат, игри, програми, видеоконференции/ да надмине гласовите /разговор/. И след като потребителите ползват предимно такъв тип информация в телефона си, е нормално апаратите да са с големи екрани, за да може тя да се показва и обработва лесно.
От няколко години в Япония тенденцията не е към миниатюрни телефончета, а към апарати тип „мида”, задължително с голям екран с висока резолюция от едната страна. Някои модели дори нямат клавиатура, а два екрана от вътрешните страни, като единият реагира на допир. Средностатистическият телефон на бъдещето ще е сгъваем, защото само тази форма позволява голям екран и съразмерна клавиатура, и същевременно пази едното от надраскване, а другото от счупване. Фактите ме подкрепят в това смело твърдение
Nokia  доскоро бе най-големият привърженик на телефоните тип „блокче”.Функцията, която съвсем скоро може да промени представата ни за телефоните, е възможността те да бъдат и универсален плейър за музика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар